
 

 

STATE OF ILLINOIS 

ILLINOIS COMMERCE COMMISSION 
 
Illinois Commerce Commission   : 
On Its Own Motion     :  No. 12-0212 
Certification Requirements Applicable to Vendors : 
that Install Electric Vehicle Charging Stations : 
 

COMMONWEALTH EDISON COMPANY’S INFORMAL COMMENTS RESPONDING 
TO STAFF’S QUESTIONS CONERNING SECTION 16-128A (d) OF THE ACT 

 

  Commonwealth Edison Company (“ComEd”) submits these Informal Comments 
pursuant to the May 18, 2012 invitation circulated by the Illinois Commerce Commission 
(“Commission”) Staff.  ComEd appreciates the opportunity to respond and is prepared to discuss 
this response with Staff and the parties to this proceeding.  ComEd’s response follows the Staff’s 
outline of questions. 

I. DEFINITIONS 

 
What definition, if any, should be included in the rule to define an “electric vehicle 
charging station”?   
 
If HB50711 becomes law, there is no need for the definition of “electric vehicle charging station” 
as that term is defined in the bill. 
 
If HB5071 does not become law, “electric vehicle charging station” should be defined as 
set out in HB5071. 
 
 
What definition, if any, should be included in the rule to define a “vendor that installs an 
electric vehicle charging station”?  Can a single individual be classified as a “vendor”? 
 
If HB5071 becomes law, a definition of “vendor” is not needed as that term is deleted. 
 
If HB5071 does not become law, “vendor” should be defined as “Persons or entities that install, 
maintain, or repair electric vehicle charging stations.” 
 

                                                            
1 HB5071 was passed by both houses of the Illinois General Assembly on May 31, 2012. 
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What definition, if any, should be included in the rule to define “self-installer” of electric 
vehicle charging station?  Does a self-installer fall under the definition of “vendor”? 
 
If HB5071 becomes law, there is no need for the definition of “self-installer” as that term is 
defined in the bill. 
 
If HB5071 does not become law, “self-installer” should be defined as “an individual who (i)_ 
leases or purchases an electric vehicle charging station for his or her own personal use and (ii) 
installs an electric vehicle charging station on his or her own premises without the assistance of 
any other person.”   
 
What definition, in any, should be included in the rule to define “install.”  Does plugging a 
charging station cord into an outlet on the premises constitute “installing an electric vehicle 
charging station”? 
 
The term “install” should be defined as the activities and actions required to connect, in 
accordance with applicable building and electrical codes, the conductors, the electric vehicle 
connectors, attachment plugs, and all other fittings, devices, power outlets, or apparatuses 
mounted specifically for the purpose of delivering energy from the premises wiring to the 
electric vehicle charging station. 
 
Plugging a charge station cord into an electrical outlet does not constitute installing an electric 
vehicle charging station, provided the electrical outlet does not exceed a rated voltage of 120v.   
 
What definition, if any, should be included in the rule to define “commercial use” of an 
electric vehicle charging station? Does commercial encompass only those installations that 
offer services to the public? Would the definition include use of charging stations owned by 
a fleet owner for limited purposes of charging its own fleet vehicles? 
 
Commercial use should encompass electric vehicle charging stations used to offer services to the 
public as well as those used to charge vehicles that are part of a commercial fleet or to provide 
charging to EVs owned by employees or patrons of a commercial retail customer. 
 
 
 
What other definitions, not referenced above, should be included in the rule?   
 
None 
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II. APPLICABILITY 

 
Should the Commission certify all vendors that install electric vehicle charging stations? 
 
Yes, and if HB5071 becomes law, the Commission should require that all persons and entities 
that install, maintain or repair electric vehicle charging stations obtain Commission certification 
before providing service. 
 
Should self-installers of electric vehicle charging stations be exempt from certification?   
 
Yes. Self-installers should not be required to obtain Commission certification prior to installing 
such facilities.  However, all electric vehicle charging stations installed by self-installers must 
conform to all applicable building and electrical codes and must meet all recognized industry 
standards to the same extent as electric vehicle charging stations that are installed by certified 
installers.   
 
Should installers of electric vehicle charging stations that are not for commercial use be 
exempt from certification? 
 
Only self-installers should be exempt.  Any other person or entity that installs, maintains or 
repairs electric vehicle charging stations, even for a non-commercial installation, should be 
subject to certification. 
 
 
Should installers of electric vehicle charging stations be subject to certification 
requirements based upon the electrical force or voltage that is transferred to the electric 
vehicle?  For example, should certification only be required for level 3 or DC fast charge 
station installations?   
 
No.  All persons or entities that install, maintain or repair electric vehicle charging stations 
should be subject to certification. 
 
Should installers of electric vehicle charging stations be subject to certification 
requirements based upon the number and type of installations performed?  Should 
certification only be required for groupings of level 2 charging station installations? 
 
No.  Certification should not be based on the number and type of installations performed or 
limited to groupings of Level 2 charging stations. 
 
What other types of installations, not reference above, should be exempt from certification 
requirements?   
 
Only self-installers should be exempt.   
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III. REQUIRED APPLICATION FILINGS AND PROCEDURES 

 
Should certified installers be required to file notices of installation of each charging station 
and its location? How often – quarterly? After each installation? If so, what information 
should be provided in such notices? 
 
Yes. HB5071 provides that an installer must notify the utility in writing both before and after 
installation of a charging station.  This requirement should be adopted whether or not HB5071 
becomes law, provided the rated voltage from the premises wiring to the electric charging station 
exceeds 120v. 
 
The installer should provide the utility with the following information: 1) the address where the 
electric vehicle charging station was installed; 2) the number of electric vehicle charging stations 
the installer installed at that address; and 3) the number of volts and amps associated with each 
electric vehicle charging station the installer installed. 
 
Should the customer have to provide the ICC or their electric utility with a certification 
that the entity/vendor installing the charging station was an entity certified by the ICC to 
install EV charging stations? If so, what information should be provided in such notices? 
 
Yes, HB5071 provides that the customer shall provide the utility with a certification that any 
electric vehicle charging station owned, maintained or repaired by the customer was installed by 
a self-installer or by an entity certified by the ICC and in good standing.  This certification 
should be provided within 30 days of the completion of installation and include the name, 
address, phone number and ICC certificate number of the entity, if not a self-installer, that 
installed the station.  This requirement should be adopted whether or not HB5071 becomes law. 
 
 
Is it necessary for the Commission to issue an order granting or denying an application for 
a vendor to be certified to install and EV charging station?   
 
Yes, it is necessary for the Commission to issue an order granting or denying an application for a 
vendor to be certified to install an EV charging station 
 
Are there circumstances under which the Commission should require vendors to amend 
their certificates?  If so, what are such circumstances? 
 
Yes, if any of the material representations contained in any documents submitted by the entity 
for certification change in any material respect. 

IV. GENERAL CERTIFICATION REQUIREMENTS 

 
Should installers meet adequate training, financial, and competency requirements to be 
certified?  If so, should certification requirements vary based upon the electrical force or 
voltage that is transferred to the electric vehicle or according to the number and type of 
installations performed? 
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Yes, installers should be required to meet the requirements set out in HB5071, whether or not 
that bill becomes law.  No, the certification requirements should not vary. 
 
Should installers be licensed to do business and be bonded in the State of Illinois in order to 
receive certification? 
 
Yes, all installers, other than self-installers, should be licensed to do business and be bonded in 
the State of Illinois in order to receive certification. 
 
How should the Commission ensure that installers that get certified have the requisite 
knowledge, skills, training, experience, and competence to perform functions in a safe and 
reliable manner?   
 
Requiring the employment of licensed and bonded electrical contractors to perform the required 
work is sufficient. 
 
Should the Commission impose reasonable certification fees and penalties on installers for 
failing to comply with its certification requirements? 
 
Yes, the Commission should impose reasonable certification fees and penalties on installers for 
failing to comply with its certification requirements. 
 
Should all installers conform to applicable building and electrical codes?  
 
Yes, all installers, including self-installers, should be required by the Commission to conform to 
applicable building and electrical codes. 
 
Should all certified installers be required to ensure that all EV charging stations they 
install meet recognized industry standards as the Commission deems appropriate (e.g., 
NEC, IEEE, EPRI, DTE, UL, SAE, NIST)?   
 
Yes, all certified installers and self-installers should be required to ensure that all EV charging 
stations they install meet recognized industry standards as the Commission deems appropriate. 
 
 
June 8, 2012 
 
 

 

 

 


